Hiv-tartunnan aiheuttaa hi-virus, jota kutsutaan myös nimellä ihmisen immuunikatovirus sekä Human immunodeficiency virus. Viruksesta tiedetään olevan kahta erilaista päätyyppiä, joista esiintyy monia alalajeja. Hi-virus löydettiin USA:ssa vuonna 1981. Jos hiv-tartunnan saanut potilas ei saa lääkitystä, kehittyy hiv aids-vaiheeseen. Aids-vaihe kehittyy henkilölle, jonka immuunijärjestelmä on merkittävällä tavalla heikentynyt hi-viruksen vuoksi ja potilaan vastustuskyky on samalla madaltunut. Kun potilas sairastuu tällaisessa tilanteessa johonkin hiv:n oheistautiin, tehdään hänelle aids-diagnoosi. Nykyaikaisen lääkityksen ansiosta on mahdollista palata aids-vaiheesta hiv-vaiheeseeen.

Miten hiv tarttuu?

Hiv on seksiteitse tarttuva tauti, joten se voi tarttua kaikenlaisessa seksissä – myös suuseksissä. Seksin lisäksi hiv voi tarttua huumeiden pistämiseen käytettävistä välineistä, jos niitä käyttää useampi henkilö, hiv-positiivisen äidin lapseen joko raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana tai joko veren- tai elinsiirron yhteydessä. Suomessa riski hiv:n siirtymisestä hiv-positiiviselta äidiltä lapseen silloin kun äiti on raskaana, synnyttää lapsen tai imettää tätä, on suojalääkityksen ansiosta pieni. Suomessa ei ole myöskään todettu ainuttakaan hiv-infektiota, joka olisi tarttunut luovutetusta verestä, vuoden 1985 jälkeisellä ajalla.

Virus tarttuu henkilöltä, jonka virustaso on korkea, todennäköisemmin kuin sellaiselta tartunnan saaneelta, jonka veren virustaso on matala. Korkeimmillaan virustaso on tartunnan jälkeisinä ensimmäisinä viikkoina sekä aids-vaiheessa. Kun tartunta on saatu selville, pyritään jäljittämään kaikki mahdollisesti altistuneet henkilöt, sekä informoimaan näitä tilanteesta ja tarjoamaan tutkimuksiin osallistumismahdollisuutta. Näin pyritään ehkäisemään uusia tartuntoja sekä saamaan hoidon piiriin mahdolliset tartunnan saaneet henkilöt.
Suomessa todetaan noin 150-200 uutta hiv-tartuntaa vuosittain. Suurin osa Suomen tartunnoista on tarttunut suojaamattoman seksin kautta. Hiv on Suomessa melko harvinainen, mutta Suomessakin on havaittavissa tiettyjä riskiryhmiä, joilla tartuntoja esiintyy muita väestöryhmiä enemmän. Ennaltaehkäisevä työ onkin tärkeää keskittää erityisesti näille väestöryhmille. On myös erittäin tärkeää, että yhteiskunnassamme pystytään turvaamaan hiv-tartunnan saaneiden sekä hiv-tartunnan saaneiden läheisten ihmisoikeudet!
Maailmanlaajuisesti hiv-tartunnan saaneita arvioidaan olevan reilu 35 000 000, joista vajaan 33 000 000 arvioidaan asuvan kehitysmaissa. Myös uusista hiv-tartunnoista jopa 95 prosenttia todetaan juuri kehitysmaissa, mikä lisää monissa maissa entisestään vaikeaa yhteiskunnallista tilannetta. Uusien hiv-tartuntojen määrä on kuitenkin saatu laskuun myös maailmanlaajuisella tasolla; esimerkiksi vuonna 2013 uusien tartuntojen määrä oli laskenut lähes 40 % vuoteen 2001 verrattuna. Nykyisin puolet hiv:iä sairastavista on naisia. Tautiin arvioidaan kuolleen maailmassa jo noin 39 000 000 sairastunutta.

Miten hiv EI tartu?

On tärkeää tietää ja tiedostaa, ettei hiv tartu ihmisten välisessä päivittäisessä kanssakäymisessä ja sosiaalisissa kontakteissa, kuten vaikkapa ruokailuvälineiden, ruuan tai juoman välityksellä. Se ei myöskään tartu liinavaatteiden, kuten pyyhkeiden ja lakanoiden, välityksellä eikä saunan lauteilta, uimahallista tai WC:n istuimesta. Hyttyset tai muut eläimet eivät levitä hiv:ia. Tartuntaa ei voi saada syljestä, kyynelistä, hiestä, virtsasta, ulosteista tai oksennuksesta eikä se tartu, jos suutelet, halaat tai kosketat tartunnan saanutta. Tartuntaa ei voi saada terveen ihon läpi eikä infektio tartu turvaseksissä. Monet hiv:iin liitetyt pelot ja ennakkoluulot, joiden vuoksi tartunnan saaneita jopa syrjitään ja suljetaan sosiaalisten toimintojen ulkopuolelle, ovat siis täysin turhia!

Oireet

Hiv-tartunta ei välttämättä aiheuta lainkaan oireita alkuvaiheessa. Joillekin tartunnan saaneille tulee ensitauti ja ellei tartunnan saanut saa lääkehoitoa, voi hiv:sta kehittyä aids. Ensitauti tulee noin 30-50 prosentille tartunnan saaneista ja sen oireet muistuttavat flunssaa. Tartunnan saaneella voi olla esimerkiksi kuumetta sekä imusolmukkeiden turvotusta kaulalla. Aids-vaiheessa potilaan vastustuskyky romahtaa, jolloin potilas saattaa sairastua esimerkiksi suun tulehdukseen, keuhkokuumeeseen tai erilaisiin infektioihin.